Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 1ης ΦΑΣΗΣ, Γ΄ ΟΜΙΛΟΣ





     Ο πιο ενδιαφέρων και περίπλοκος όμιλος της φετινής χρονιάς ήταν ο τρίτος όμιλος. Μετά την κλήρωση στην αρχή της χρονιάς προέκυψε ως ο μοναδικός όμιλος με 7 ομάδες, κάτι που τον έκανε πιο ανταγωνιστικό. Απόδειξη αυτού,  το γεγονός ότι οι περσινοί Πρωταθλητές Πολιτικοί Μηχανικοί δεν μπόρεσαν να περάσουν στην επόμενη φάση.
 
 
ΤΕΦΑΑ
 
    Μετά την περσινή περίοδο που ήταν απογοητευτική για την ομάδα αυτή (μία νίκη σε πέντε αγώνες), υπήρξαν πολλές αλλαγές και η ομάδα άλλαξε σε μεγάλο βαθμό.  Όπως θα περίμενε κανείς από τη Σχολή που έχει το μπάσκετ ως αντικείμενό της, οι φοιτητές της παρουσίασαν μία καλή εικόνα φέρνοντας και τα ανάλογα αποτελέσματα. Το τέλος της πρώτης φάσης τους βρήκε στην κορυφή της βαθμολογίας του ομίλου, έχοντας ακριβώς το ανάποδο ρεκόρ νικών-ηττών με πέρσι (5-1). Με τους βαθμούς που έχει μαζέψει ως τώρα η ομάδα φαίνεται πολύ δύσκολο να μη συμμετάσχει στα προημιτελικά, με στόχο τη συμμετοχή στην τελική φάση.

 

ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ


  Άλλη μία ομάδα η οποία τα προηγούμενα χρόνια είχε αδικήσει τον εαυτό της, αφού μετά το Πρωτάθλημα του 2013 στην επόμενη συμμετοχή της «κατάφερε» να μη συμμετάσχει στη δεύτερη φάση της διοργάνωσης. Φέτος, συγκεντρώνοντας και πάλι παίκτες από το πολύ καλό υλικό που διαθέτει έκανε το come back, εμφανίζοντας και πάλι μία πολύ ανταγωνιστική ομάδα. Ισοβάθμησε  στην πρώτη θέση του ομίλου με το ΤΕΦΑΑ, αλλά η ήττα στο μεταξύ τους παιχνίδι (104-94) τους κατατάσσει  δεύτερους τυπικά, με την ίδια βαθμολογία όμως κάτι που έχει σημασία σ.την τελική κατάταξη της επόμενης φάσης. Ομάδα με στόχους αντίστοιχους με του ΤΕΦΑΑ, η οποία απομένει να δείξει τη δυναμική της μέσα στο γήπεδο στους επόμενους αγώνες.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ
 
 
    Πότε αυτή η ομάδα θα κάνει αυτό το βήμα παραπάνω; Το Οικονομικό αξίζει (όπως λίγες ομάδες) τον τίτλο της «σταθερής αξίας» του Πρωταθλήματος, καθώς τα τελευταία χρόνια φτάνει συνεχώς έναν αγώνα πριν το Final Four. Αυτή η πορεία της κάθε χρόνο, αλλά και η σταθερότητα μέσα στην πενταετία δείχνει τις δυνατότητες της ομάδας, η οποία φέτος καλείται να πάει ένα βήμα παραπέρα και να συμμετάσχει στα τελικά. Αποτελούμενη από μπασκετικούς παίκτες, έχει πολλές δυνατότητες, με μοναδικό μειονέκτημα την έλλειψη βάθους στον πάγκο. Η επικράτησή της επί των Πολιτικών Μηχανικών στο τελευταίο και πιο ενδιαφέρον παιχνίδι της πρώτης φάσης, δείχνει την αποφασιστικότητα των παικτών της.

 

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ

       Τα τελευταία 2 χρόνια η ομάδα έχει δυναμώσει αρκετά και παρουσιάζεται πολύ ανταγωνιστική μέσα στο γήπεδο. Η μίξη παλιών παικτών που έχουν εμπειρία από το πρωτάθλημα με νέους ικανούς συμπαίκτες δημιούργησε ένα καλό σύνολο, το οποίο έχει καταφέρει να κοντράρει ή και να κερδίσει τις καλύτερες ομάδες του Πρωταθλήματος. Εάν είχε κερδίσει την ομάδα του Οικονομικού, θα είχε περάσει αυτή στη θέση της στην επόμενη φάση. Είναι από τις ομάδες που σταδιακά «χτίζονται» και μπορεί από την  επόμενη χρονιά να αρχίσει να διακρίνεται στη διοργάνωση.

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ  ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ

        Οι περσινοί Πρωταθλητές ακολούθησαν την μοίρα των προηγούμενων Πρωταθλητών (ΤΕΦΑΑ, Γεωπονία),  οι οποίοι για κάποιο λόγο στην πρώτη τους συμμετοχή μετά τη διάκρισή τους κινδυνεύουν να αποκλειστούν ή αποκλείονται από την πρώτη φάση της διοργάνωσης. Κοινό σημείο και στις 3 περιπτώσεις είναι η αλλαγή του Υπεύθυνου της ομάδας (φοιτητής-παίκτης της ομάδας), συνήθως λόγο αποφοίτησης κάτι που φαίνεται ότι αποδιοργανώνει πολύ τις ομάδες.
       Παρ’ όλο που το μεγαλύτερο μέρος της ομάδας παρέμεινε το ίδιο, και ενώ πρόκειται για πολύ ικανούς παίκτες, δεν ήρθαν τα αποτελέσματα που ήταν ανάλογα με τις δυνατότητές τους και έτσι έφτασαν στην τελευταία αγωνιστική της πρώτης φάσης να διεκδικούν την πρόκριση μαζί με το Οικονομικό. Εφόσον δεν κατάφεραν να κερδίσουν τον αγώνα αυτό, δεν μπόρεσαν να συνεχίσουν στη διοργάνωση κάτι που ήταν πολύ απρόσμενο για μία ομάδα με πέντε συνεχόμενες συμμετοχές σε Final Four !  Είναι βέβαιο ότι του χρόνου θα επανέλθουν εξίσου δυνατοί με τις προηγούμενες χρονιές και σίγουρα πιο «σοφοί» μετά τη φετινή τους εμπειρία…

 

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

      Μετά από κάποια χρόνια απουσίας, οι Αρχιτέκτονες συμμετείχαν και πάλι στο Πρωτάθλημα του Α.Π.Θ.    Όπως συμβαίνει με όλες τις ομάδες που στήνονται από την αρχή, θα χρειαστούνε τον χρόνο τους για να φτιάξουν ένα πιο δυνατό σύνολο, όμως η φετινή τους προσπάθεια έδειξε ότι έχουν τη διάθεση να το κάνουν. Χαρακτηριστικό της ομάδας ήταν η παρουσία της φοιτήτριας Μαριαλένας Τολιοπούλου στην άκρη του πάγκου από όπου έδινε οδηγίες στους παίκτες, ενώ στους περισσότερους αγώνες συμμετείχε ενεργά και ως παίκτρια (κάτι που επιτρέπεται από τη διοργάνωση).

 

ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

        Οι Μηχανικοί Χωροταξίας επίσης προσπαθούνε να στήσουν μία αξιόμαχη ομάδα. Μετά την πρώτη τους συμμετοχή στη διοργάνωση την περίοδο που η έδρα του Τμήματος βρίσκονταν στη Βέροια, πλέον υπό καλύτερες συνθήκες έχουν μπει στη διαδικασία συγκρότησης μίας ομάδας που την επόμενη χρονιά θα έχει και κάποια καλύτερα αποτελέσματα. Στη λογική αυτή θα πρέπει να προετοιμαστεί κατάλληλα, ώστε του χρόνου να υπάρξουν και οι απαραίτητες προσθήκες εάν αυτό είναι δυνατό.